Electroliza


Electroliza este procesul de oxidare care decurge la electrozi cînd curentul electric trece prin topitura sau soluţia electrolitului .Electrolitul fiind o substanță a cărei molecule prin dizolvare sau topire se disociază în ioni, permițând trecerea curentului electric continuu.

Condiţiile de electroliză sunt :
1. sursa de curent continuu
2. doi electrozi neutri
3.soluţia/topitura de electrolit

În procesul de electroliză cationii (ionii pozitivi) sunt dirijaţi spre catod (polul negativ), iar anionii (ionii negativi) sunt dirijaţi spre spre anod (pol pozitiv) unde îşi pierd sarcina şi se depun sau intră în reacţie chimică.

În unele cazuri, în procesul de electroliză intervin şi ionii apei; pe lângă reacţiile de descărcare a ionilor la electrozi au loc şi alte reacţii la care participă ionii solventului .În contiunuare voi prezenta experimental electroliza soluţiei de NaCI (la care participă şi ionii apei).

Experiment având la dispoziţie:

  • un tub îndoit în formă de U;
  • electrozi de cărbune;
  • un dop străbătut de un tub efilat;
  • o sursă de alimentare la curent;
  • fire conductoare.

Ecuatiile proceselor care au loc la electroliza soluţiei de NaCI:

Anod (+)

În continuare voi prezenta şi electroliza soluţiei de KI

Într-un tub de sticlă în formă de U se introduc doi electrozi de cărbune conectaţi la o sursă de curent continuu (ca în figura alăturată). Se pipetează în vasul de electroliză în formă de U soluţie de iodură de potasiu 0,5 M până la 2/3 din volumul acestuia. Se inchide întrerupătorul şi se observă transformările care au loc la cei doi electrozi. Întrerupe circuitul electric după 10 minute de funcţionare.

În ramura anodică se introduce 1 cm3 soluţie amidon proaspăt preparat. Culoarea albastră care apare indică prezenţa iodului. În ramura catodică a vasului de electroliză se adaugă câteva picături de fenolftaleină. Culoarea roşie indică prezenţa unui mediu bazic.

Interpretarea rezultatelor

Soluţia conţine ioni K+ şi I proveniţi prin ionizarea KI, şi ioni H+ (în apă există ioni H3O+) şi HO rezultaţi prin ionizarea apei.

La trecerea curentului electric, ionii sunt orientaţi către cei doi electrozi. La electrodul negativ (catod) se produce reducerea ionilor H3O+, deoarece au potenţial de reducere mai mare decât a ionilor K+ (-2,92V), în timp ce la electrodul pozitiv (anod) are loc oxidarea (0,52V), deoarece oxidarea apei se realizează la o tensiune mult mai mare (1,23V).

Ecuatiile reacţiilor care au loc la electrozi sunt:

Ecuatia reacţiei totale care se desfăşoară la electroliza unei soluţii de KI este:

În video de mai jos voi prezenta cu ajutorul electrolizei de ce este necesară filtrarea apei din robinet

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s