Importanţa nemetalului Seleniu (Se)


‘’Trupul stie mai bine decit un fiziolog sa-si inchidă rănile ‘’(Miguel de Unamuno)
 
  Corpul omenesc este alcatuit din sisteme de organe,organe,tesuturi,celule-în care se gasesc substanţe chimice care păzesc organismul de diferiţi factori (exogeni sau endogeni).
In organismele vii se găsesc 28 de elemente, dintre care 15 sunt metale şi 11 nemetale.
Metale: Ca, Na, Mg, Fe, Cu, Ni, Co, Mn, Al, Pb, Ti, Sn, Mo.
Nemetale: C, H, O, N, S, P, Cl, F, Br, I, As, Si, Se.
Elementele de bază (C, H, O, N) sunt in procente ridicate in corpul uman, după cum rezultă din următoarele date ce exprimă compoziţia procentuală a corpului:
O 56,1%                               Ca 2%
C 28%                                  Cl 1%
H 9,3%                                 P 1 %
N 2 %                                   S, Fe, Mg, F…1%
  Pe măsură ce comunitatea ştiinţifică observă acţiunea seleniului, se constată formidabila sa importanţă în realizarea funcţiilor vitale ale organismului.Seleniul este prezent in toate ţesuturile corpului, dar are concentraţia cea mai mare in rinichi, ficat, splină, pancreas.


Ce e Seleniu?

  Seleniul este un element chimic, metaloid negru-cenușiu care a fost descoperit de către Berzelius în 1817, şi studiat mai departe de către alţi cercetători ce-l găsesc în roci, seleniul în timp devine unul din importantele minerale care sunt raspunzătoare de o bună funcţionalitate a organismului uman, respectiv animal.In cantitati mari, se produce otravirea cu seleniu ce se manifesta printr-un prurit rebel si prin aparitia de ulcere pe piele. Din punct de vedere chimic, seleniul este foarte apropiat de sulf, căruia îi seamană foarte mult( se afla si in aceeasi grupa din sistemul periodic), astfel încît seleniul va putea împrumuta uneori sistemele enzimatice sau de transport ale sulfului. Originea numelui: din cuvîntul grecesc Selênê (luna).   Se foloseşte în: celule fotoelectrice, camere de filmat, la redresarea curentului electric, copiatoare etc. Se obţine din: rafinarea plumbului, cupru, nichel. Seleniul pur îşi creşte conductivitatea de o mie de ori atunci cînd este mutat de la întuneric la lumina solară puternică, lucru care il face utilizat la construirea luxmetrelor.Compusii lui ( ex sarea selenit de mercur ) au utilizare in laboratoarele de analize medicale, sarea mentionata se foloseste la dozarea azotului total din sînge.

Rolul seleniului

Intre numeroasele roluri cu care a fost acreditat acest microelement, dintre care cel de antioxidant se gaseste pe primul loc, sa le amintim si pe urmatoarele:
  • protejeaza impotriva actiunii toxice a unor metale grele, cum sunt plumbul si arseniul;
  • ajuta la sinteza anticorpilor;
  • intervine in sinteza coenzimei Q10;
  • intervine in transportul transmembranar al ionilor;
  • asigura formarea unui antioxidant vital, glutationul;
  • asigura reglarea nivelului hormonilor masculini;
Rata mare de seleniu in sol reduce bolile de:

CANCER

Seleniul a fost descris de unii oameni de stiinta ca fiind microelementul anticancerogen. Acest fapt este motivat indeosebi de faptul ca numeroase studii au aratat ca persoanele care locuiesc in arii unde solul si apa sunt bogate in seleniu au o rata a cancerelor mai mica decat in cazul persoanelor care traiesc in zone sarace in seleniu.
 


  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Legatura dintre nivelul scazut de seleniu si rata crescuta de neoplasme este pusa in lumina nu numai de studii epidemiologice, dar si de studii clinice. In fapt, aportul scazut de seleniu a devenit o cale precisa de predictie a ratelor viitoarelor neoplasme. Un studiu american publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA) arata ca suplimentele de seleniu au redus cu 50% mortalitatea prin cancer. Acesta este primul studiu dublu-orb care evidentiaza un efect atat de radical al suplimentarii seleniului. Studiul a fost efectuat pe 1.312 de pacienti avand intre 18 si 80 de ani, diagnosticati cu cancere cutanate in diferite clinici dermatologice din Statele Unite.   Scopul acestui studiu a fost sa se evidentieze daca suplimentarea zilnica a seleniului poate preveni recidivele de cancer. Desi rezultatele studiului nu au sprijinit ipoteza, cercetatorii au descoperit ca rata cancerelor (inclusiv colorectal, de plaman si prostata) au fost semnificativ mai mici la pacientii care au consumat un supliment de seleniu, fata de grupul placebo. Au fost cu 63% mai putine cazuri de cancer de colon, cu 58% mai putine cazuri de cancer colorectal si cu 46% mai putine cazuri de cancer pulmonar.    Reducerea globala a mortalitatii prin cancer a fost de 50% si a existat o reducere cu 37% a tuturor tipurilor de cancer (nu numai a celor enumerate mai sus).
BOLI CARDIOVASCULARE
  La oameni, s-a descoperit o legatura intre seleniu si bolile cardiovasculare. Oamenii care manifesta carente vizibile de seleniu – alcoolicii cu ciroza hepatica si cei care au fost hraniti intravenos mult timp, s-a mai constatat ca sufera si de boli cardiovasculare, care raspund la suplimentarea cu seleniu. In estul Finlandei, unde se inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate din lume datorata bolilor de inima, s-a constatat ca o concentratie scazuta de seleniu din sange poate fi asociata cu cresterea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare pana la de 6-7 ori. In plus, copiii din anumite zone ale Chinei unde continutul de seleniu al solului este scazut, sunt cunoscuti pentru dezvoltarea unei boli de inima denumite maladia Keshan. Problemele lor cardiovasculare raspund de asemenea la administrarea de suplimente cu seleniu.

ALTE AFECTIUNI

   Exista unele dovezi ca seleniul se poate dovedi eficient in tratamentul si prevenirea altor cateva tulburari. Un studiu, in care s-au administrat 400 mcg de seleniu si aproximativ 25 u.i. de vitamina E, a imbunatatit in mod evident textura tenului, in cazul acneei si a dermatitelor seboreice la subiectii testati. Un alt studiu a demonstrat ca suplimentarea cu seleniu reduce activitatea inflamatorie la pacientii ce sufera de tiroidita autoimuna.    Acest lucru este de inteles din cauza ca deficienta severa a solului nostru contribuie mai ales la cresterea incidentei acestor boli. In cadrul unui studiu danez s-au examinat pacienti cu artrita reumatoida si s-a constatat ca au o niveluri mai scazute de seleniu. Cei cu nivelurile cele mai scazute prezinta formele cele mai grave ale acestei boli. Mai mult, un studiu recent realizat in Japonia sugereaza ca seleniul si vitamina E amplifica raspunsul pacientilor cu artrita la tratamentul conventional. Un studiu fascinant realizat in Peninsula Scandinava a stabilit o corelatie intre nivelurile scazute de seleniu si incidenta si gravitatea distrofiilor musculare.

Supradoza de seleniu

Seleniul produce un sindrom toxic, manifestat prin dermatita, caderea parului, distrofii ale unghiilor şi neuropatie periferica.
Expunerea la vapori cu seleniu produce acumularea de lichid in plamani, halena de usturoi, bronsita, pneumonita, astm bronsic, greata, frisoane, febra, cefalee, dispnee, conjunctivita, dureri abdominale, diaree si hepatomegalie.Seleniul irita ochiul si arborele repirator superior. Supraexpunerea la seleniul poate pata unghiile, parul si dintii. Oamenii pot fi expusi la doze mari sau chiar toxice de seleniu in numeroase ocazii, deoarece in trecut s-au folosit pe scara larga fertilizari ale solului cu ingrasaminte bogate in seleniu.In plus, persoanele care locuiesc in zone unde se depoziteaza reziduuri toxice pot avea un aport mare de seleniu atat prin intermediul apei potabile, cat si al alimentelor cultivate pe solurile respective. Sa adaugam la cele spuse si faptul ca muncitorii din industria metalurgica si a vopselelor pot suferi expuneri mai importante la seleniu, indeosebi pe cale respiratorie.

Surse de seleniu

Din pacate, bogatia in seleniu a produselor amintite depinde de nivelul de seleniu din regiunea geografica din care provin. In unele tari,
nivelurile seleniului din sol sunt extrem de scazute (China, Finlanda, Noua Zeelanda, unele arii din SUA si Europa, ca si zonele centrale si estice ale Canadei). In tara noastra, determinarile nivelului de seleniu din sol sunt inca destul de putine, dar cele efectuate pana acum indica faptul ca in sudul si estul tarii seleniul este in general deficitar. Oricum, studii care au masurat nivelul seleniului plasmatic la populatii din centrul si estul Europei (1970-1990) au evidentiat niveluri scazute sau foarte scazute, ceea ce indica un aport insuficient.Nucele de brad se numară printre cele mai bogate surse de seleniu.

Sfatul meu despre seleniu

Importanta seleniului a inceput sa fie cercetata doar cu ceva mai mult de douăzeci de ani în urmă,abia de curând importanţa sa în nutriţie a început să fie recunoscută. Pînă ce se va afla mai multe despre el, eu vă sfătuiesc să luaţi doar cantităţi moderate de suplimente.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s